Tipgever Belastingdienst stal klantlijsten en was zélf zwartspaarder

BLDD

Tipgever Belastingdienst stal klantlijsten en was zélf zwartspaarder

Beschuldigde RaboLux-klanten gaan vrijuit

’S-HERTOGENBOSCH – Alle vermeende zwartspaarders die in het verleden bankierden bij de Rabobank Luxemburg en werden verraden door een ex-medewerker van deze bank, gaan vrijuit. Het hof in Den Bosch noemt het bewijs tegen hen ontoelaatbaar.

Het hof stelt dat de tipgever bij het verkrijgen van het bewijsmateriaal strafbare feiten heeft gepleegd, daarvoor werd betaald door de Belastingdienst en noemt dat in dit geval ontoelaatbaar. Tijdens de behandeling van de rechtszaak bleek bovendien dat de ex-medewerker van de Rabobank zelf óók zwartspaarder was, en hierover zo’n tien jaar geleden door de fiscus werd aangeschreven. Ook had hij administratie bij zijn volgende werkgever, Van Lanschot Bankiers gestolen. Vervolgens heeft hij door hem gestolen klantlijsten aan de Belastingdienst overgedragen. Hij kreeg daar van de fiscus een beloning van enkele tonnen voor.

Met de uitspraak van het hof komt een eind aan een jarenlange strijd tussen een groep van tientallen erfgenamen die voor miljoenen euro’s aan naheffingen had ontvangen, omdat de Belastingdienst hun overleden ouders had aangemerkt als zwartspaarders. Hun advocaat Mark Hendriks noemt het vonnis van het hof rechtvaardig. „Het was mij al jaren duidelijk dat er iets mis was met deze tipgever. Het verhaal dat hij zich vrijwillig gemeld had bij de fiscus deugde niet. Nu blijkt dat hij zelf zwartspaarder was en dat hij ook bij andere werkgevers de klantenadministratie achterover heeft gedrukt. Het is een premiejager gebleken en de Belastingdienst is daar in meegegaan.”

Het is nog niet duidelijk of de uitspraak van het hof ook gevolgen heeft voor andere vermeende zwartspaarders die door de Belastingdienst worden opgejaagd. Wel is het gebruik van tipgevers door de fiscus nu vrijwel onmogelijk geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *